PrzepisGrillKeczup czy musztarda? Wiadomo, który dodatek do kiełbaski z grilla jest zdrowszy

Keczup czy musztarda? Wiadomo, który dodatek do kiełbaski z grilla jest zdrowszy

Ketchup czy musztarda? Zobacz, co jest zdrowsze do kiełbasy z grilla
Ketchup czy musztarda? Zobacz, co jest zdrowsze do kiełbasy z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Printemps
02.05.2024 16:45, aktualizacja: 02.05.2024 17:30

Keczup i musztarda mają swoich zagorzałych fanów. Są też tacy, którzy lubią łączyć oba smaki. To dlatego na grillowych biesiadach z reguły nie brakuje tych popularnych dodatków. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, warto wiedzieć, który z sosów jest po prostu zdrowszy.

Musztarda i keczup to zdecydowanie najpopularniejsze dodatki do kiełbasy. Różnią się kolorem, smakiem i aromatem, ale stosuje się je dokładnie tak samo. Zawsze mamy je w kuchni, bo pasują przecież do wielu innych potraw.

Uwaga na cukier

Keczup bazuje na pomidorach, więc wydaje się, że to zdrowy dodatek. Jednak w jego składzie oprócz tych warzyw pojawiają się jeszcze sól, cukier, ocet, konserwanty, zagęszczacze. Dlatego gdy go wybieramy w sklepie, należy dokładnie przeczytać etykietę.

Pomidorów w keczupie powinno być jak najwięcej, zaś innych wspominanych wyżej dodatków — jak najmniej. Cukier świetnie podbija smak pomidorów i zdarza się, że producenci dodają go naprawdę dużo, więc trzeba zwracać na to uwagę. Takie keczupy nazywa się wręcz "dżemem z pomidorów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keczup i jego właściwości

A co pozytywnego? Oczywiście likopen, który zawierają pomidory przetworzone. Ma on właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Jednak trudno mówić o czerpaniu z niego korzyści, jedząc keczup, bo to tylko dodatek. Lepiej w tej kwestii postawić na sosy, soki czy zupy. Co do kalorii, wszystko zależy jaki konkretny produkt wybierzemy, ale z reguły jest ich ok. 22 w jednej łyżce. Keczup zawiera także małe ilości błonnika i białka.

Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda bazuje na gorczycy. W jej składzie znajdują się całe lub mielone nasiona gorczycy, ocet, woda, sól i inne przyprawy. Klasyczną musztardę można nazwać  niskokalorycznym dodatkiem - łyżka stołowa to ok. 19 kalorii. Jej wersje z dodatkiem miodu będą miały kalorii nieco więcej. W składzie musztardy rzadko znajdziemy cukier, a jeśli już to jest go niewiele. Na jej prozdrowotne właściwości ma wpływ gorczyca, która od wieków była wykorzystywana do leczenia różnych dolegliwości.

Nawet z owocami

Dla zdrowia najkorzystniejsza jest musztarda z całymi ziarnami gorczycy. Mają one dobry wpływ na trawienie, zawierają witaminę E. Wiele musztard ma w składzie również kurkumę. Ta jasnożółta przyprawa zawiera związek zwany kurkuminą, który według wielu badań naukowych może wykazywać działanie przeciwzapalne. Ponadto musztarda zawiera kilka niezbędnych minerałów takich jak żelazo, selen, wapń i fosfor. Rodzajów musztardy mamy mnóstwo do wyboru, a niektóre dodatki do niej wręcz zadziwiają. Przodują w tym Francuzi. Ich musztardy dijon często doprawiane są owocami, ziołami.

Keczup czy musztarda? Który dodatek do kiełbasy jest zdrowszy?

Musztarda z reguły zawiera znacznie mniej cukru niż keczup, przez co jest też mniej kaloryczna. W dodatku w jej składzie zwykle znajdziemy tylko naturalne produkty, zaś keczup może zawierać też konserwanty, sztuczne aromaty, a nawet barwniki. Poza tym gorzkawy posmak musztardy przekłada się na niższe spożycie sodu, więc jest polecana osobom z nadciśnieniem.

Biorąc pod uwagę powyższe aspekty, można uznać, że musztarda jest zdrowszym dodatkiem, np. do kiełbasy. Jednak keczup również może stanowić element zdrowej diety, o ile przed zakupem będziemy sprawdzać jego dokładną zawartość cukru i sodu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także